Sunday, June 5, 2011

SHJ. What is SHJ?

Spring Heeled Jack, Jack Spring-bertumit adalah watak dalam cerita rakyat Inggeris era Victoria yang terkenal kerana melompat mengejutkan. Penampakan pertama SHJ pada tahun 1837. Kemudian penampakan yang dilaporkan di seluruh Inggeris dan terutama terjadi di pinggiran kota London, Midlands dan Scotland.
Ada banyak teori tentang sifat dan identiti SHJ. Legenda bandar sangat popular di masanya, kerana kisah penampilan aneh dan kemampuan untuk membuat lompatan luar biasa, sampai-sampai ia menjadi topik dari beberapa karya fiksyen.
Spring Heeled Jack digambarkan oleh orang-orang yang mengaku telah melihat dia sebagai memiliki penampilan yang menakutkan dan mengerikan, dengan fisiognomi syaitan, tangan mencakar, dan mata yang "mirip bola api merah". Salah satu laporan menyatakan bahawa, di bawah jubah hitam, ia mengenakan helm dan pakaian putih ketat seperti sebuah kain minyak. Banyak cerita juga yang menyebutkan "seperti jelmaan syaitan" aspek tetapi yang lain mengatakan dia tinggi dan kurus, dengan munculnya seorang lelaki. Beberapa laporan menyebutkan bahawa dia boleh bernafas keluar api biru dan putih dan bahawa ia mengenakan cakar logam tajam di hujung jari. Sekurang-kurangnya dua orang mendakwa bahawa ia mampu bercakap difahami Inggeris.

Pada awal abad ke-19, ada hantu lain yang mengintai jalan-jalan di London. Angka-angka ini mirip manusia digambarkan sebagai pucat dan berjalan dan memangsa pejalan kaki.
Pada tahun 1803, hantu Hammersmith muncul di tepi barat London. Hal ini dikhabarkan bahawa sementara seorang wanita berjalan melewati Chapel Hammersmith, hantu menangkap memeluknya. Dia langsung pengsan dan meninggal hanya hari kemudian kerana shock. Lain syaitan kubur, hantu Southampton, juga dilaporkan sebagai individu menyerang pada malam hari. Ia dilaporkan sebagai melangkau rumah dan menjadi lebih dari 10 meter tingginya.
Hanya selepas akaun tersebut bahawa Jack Spring-bertumit muncul pada tahun 1830-an. Hantu ini tampaknya bercorak London dalam gaya mereka serangan dan penampilan mereka, tetapi tidak seperti menaces lain, Jack Spring-bertumit mengambil bentuk haiwan seperti Kerbau atau beruang.

No comments:

Post a Comment

Facebook search : Zaki Ramones
Twitter search : @Zakidiot

A B C D E Fatin Alia Norhana Binti Ali G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Zaki ♥ :)